Boala genetica

este o anomalie (mutatie) aflata in genomul unui individ care joaca un rol semnificativ in aparitia unei maladii. Apare la cainii de rasa dar nu exclusiv. Exceptand mutatiile spontane, bolile genetice sunt ereditare.

In ultimii ani importanta bolilor infectioase, parazitare, metabolice s-a diminuat datorita : vaccinurilor; cunostiintelor avansate despre nutritie; metodelor moderne de tratament si diagnostic. Bolile ereditare devin preponderente deoarece singura metoda de a reduce aparitia acestora este o buna practica a “breedingului”.

In combaterea maladiilor ereditare trebuie sa cunoastem modul heritabilitatii si cum sa identificam indivizii “carrier”. Se spune despre indivizii din cadrul unei rase ca au risc ridicat pentru o anumita boala. (predispozitie rasiala). Cainii afectati si rudele apropiate nu ar trebui folositi in programul de “breeding”.Moduri de heritabilitate

1. Autosomal dominant : parintele cu trasatura dominanta va transmite gena dominanta la aproximativ 50% dintre descendenti. Caracterul mutant va fi exprimat fenotipic atat la parintele respectiv cat si la descendentii afectati.

2. Autosomal recesiv : apare doar la indivizii care primesc doua copii a genelor autosomale, o copie de la fiecare parinte. Parintii sunt purtatorii unei gene care nu este fenotipic manifestata deoarece este recesiva.

3. Poligenic : controlata de un numar necunoscut de gene, exprimarea fenotipica a acestora este influentata de factori externi: sex,rasa,nutritie,rata de crestere,regimul de miscare.    Bolile ereditare osteoarticulare la caine :

    Displazia de sold

    Displazia de cot

    Spondiloza deformanta

    Necroza aseptica a capului femural

    Luxatia de patela

    Sindromul Wobbler

    Panosteita

    Osteocondrodisplazia (Dwarphism)

    Hemivertebraradiologie veterinara
© C D M E C