Cainii trebuie anesteziati pentru investigarea displaziei de sold si cot?

Fara o pozitionare foarte buna, interpretarea corecta a examenului este compromisa, asadar cainele trebuie sa stea complet nemiscat si sa nu simta un eventual disconfort in momentul pozitionarii. O miorelaxare moderata este preferata. Deci anestezia este obligatorie, medicul veterinar decide ce tip de anestezie va folosi si are obligatia sa completeze in formular substanta folosita si doza.

Radiografiile interpretate de CDMEC sunt recunoscute si in strainatate?

Interpretarea radiografiilor este recunoscuta de AChR. Protocolul CDMEC respecta toate normele europene in vigoare iar rezultatul este trecut in pedigreeul original al cainelui. Pentru recunoastere internationala este nesara o evaluare a activitatii CDMEC de catre Comisia Stiintifica a FCI.
Evaluarea se va face dupa o perioada de cca 6 luni si dupa un numar de minim 100 de radiografii interpretate.

La ce varsta se pot face radiografiile pentru sold si cot?

Examenul oficial se poate face incepand cu varsta de 12 luni pentru majoritatea raselor recunoscute de FCI,exista si exceptii, la Rottweiller si anumite rase uriase, radiografiile oficiale se fac dupa 15 respectiv 18 luni.

Examenul radiologic pentru displazie va deveni obligatoriu?

AChR si cluburile de rasa vor introduce obligativitatea selectiei pe baza displaziei de sold si de cot la rasele care figureaza pe listele FCI ca rase predispuse catre aceste maladii scheletice ereditare.

Ce grad de displazie exclude de la reproductie un caine de rasa?

Gradul de displazie se interpreteaza dupa criterii fixe, indiferent de rasa. Cluburile de rasa din tarile de origine hotaresc gradele de displazie eliminatorii de la reproductie, sau daca se pot face monte dirijate etc. De exemplu la ciobanescul german gradele de displazie de sold (HD) admise sunt HD A, HD B, dar si HD C (inca admis).La Dobermann nu sunt admise decat HD A si HD B. Pe scurt lectorii oficiali pun diagnosticul de displazie iar chinologii decid in functie de situatia septelului respectiv care reproducatori vor fi recomandati si care vor fi eliminati.