Displazia Cotului

Reprezinta una dintre cauzele cele mai frecvente de schiopatura a membrelor anterioare. Semnele clinice apar la varsta de 4-6 luni si au un caracter sporadic. Schiopatura este mai evidenta la trap. In cazul displaziei unilaterale se poate observa o deviere laterala a bratului.

Alte semne pot fi: durerea la palpare in cazul UAP si FCP,o augmentare a volumului cotului si atrofia musculaturii antebratului. In timp semnele clinice se agraveaza datorita artrozei. Prin displazia de cot se intelege un complex patologic ce intereseaza articulatia humero-radio-ulnara, care evolueaza in artroza precoce, foarte invalidanta.

CAUZE: Osteocondroza este cauza cea mai probabila pentru determinarea displaziei de cot. Tesutul cartilaginos precursor nu evolueaza in maniera normala in tesut osos, consecutiv unor probleme de nutritie a cartilajului de crestere. Foarte adesea dieta hipercalorica, hiperproteica sau excesul de calciu sau vitamina D pot complica situatia. Dupa alti autori o alta cauza ar fi cresterea asincrona a oaselor componente ale articulatiei cotului, mai precis o intarziere a cresterii ulnei in raport cu radiusul sau viceversa, pornind de la nucleii de osificare distali. Toate aceste anormalitati se concretizeaza in aparitia unor entitati patologice ce caracterizeaza displazia de cot:
UAP (Union Anconeo Process) - lipsa de uniune a procesului anconat
FCS (Fragmentation Coronoid Process) - fragmentarea procesului coronoid
OCD (Osteochondroza Disecans) - eroziune profunda a condilului humeral medial insotita de avulsia cartilajului humeral.
INC-(Incongruenta articulatiei humero-radio-ulnare)
Predispozitia genetica este determinanta pentru aparitia displaziei de cot, insa factorii ambientali si alimentari pot influenta gravitatea acestei afectiuni.
IEWG (International Elbow Working Group) a stabilit in 1994 un protocol international de cercetare, de clasificare si de evaluare a gradelor de displazie de cot (ED). De fapt sunt luate in considerare prezenta si dimensiunile osteofitelor si existenta lezinilor primare.

radiologie veterinara
DISPLAZIA DE COT
© C D M E C
Termeni si conditii