Spondiloza deformanta

este o afectiune degenerativa care se inrautateste in timp, provocand deteriorarea structurii si functionalitatii coloanei. Se formeaza excrescente osoase (osteofite) la marginile vertebrelor, uneori intre ele aparand punti osoase. De regulă, este afectata partea de jos a coloanei, dar poate fi afectată zona cervicală si oricare alta parte a coloanei.
Spondiloza deformanta este o afectiune idiopatică ceea ce inseamna ca are cauza necunoscută. Apare de regula la animalele de companie pe masura imbatranirii, unii specialisti considerand ca au un rol și traumatismele asupra coloanei sau afectarea discurilor intervertebrale.
Spondiloza este mult mai frecventa la caini comparativ cu pisicile. De cele mai multe ori animalele nu prezinta semne de boala, dar cand acestea apar, animalul schioapata, prezinta un discomfort si durere de spate precum si atrofie musculara. Diagnosticul se obtine prin examen radiologic si examinari CT - computer tomograf.
Tratamentul poate include restrictionarea activitatii si luarea de masuri pentru slabit alaturi de medicatia antalgica si antinflamatorie. Uneori se recomanda chirurgia pentru indepartarea excrescentelor osoase si eliminarea presiunii asupra maduvei. S-au dovedit utile acupunctura si fizioterapia. Animalele de companie cu spondiloza deformanta pot trai confortabil desi flexibilitatea si motricitatea sunt diminuate.

spondiloza caine
SPONDILOZA DEFORMANTA
© C D M E C
Termeni si conditii